شماره 40 بهمن 1388

 








 


 جایی برای تامین تمام نیاز ها

مصاحبه با دکتر بهرامی

- خانم دکتر بهرامی تعریفی که شما از خانوده دارید ، چیست؟
خانواده یعنی بنیانی که در آن تمام نیاز های اساسی انسان ها اعم از عاطفی ، روانی، جسمی و ... به شکل ایمن و سالم تامین شود که البته برای تامین این نیاز ها و روابط در داخل خانواده، قوانین و چهارچوب هایی مشخص وجود دارد. که البته با توجه به فرهنگ ها و شرایط از خانواده ای به خانواده ی دیگر کمی متفاوت است. خانواده یک موسسه کوچک با تاثیر گذاری بالا ست و مانند همه ی موسسات با کارکرد مناسب باید تابع قوانینی باشد. خانواده سالم کارکرد سلامت جسم و روان انسان را تضمین می کند و بسیار حیاتی است و به همین علت در طول تاریخ با تمام تغییراتی که بشر کرده است همواره خانواده و جود داشته و از اهمیت آن کم نشده است. امروزه ریشه هر معضلی را که بررسی می کنند به اختلال در کارکرد خانواده ها می رسند. پس کار در این حوزه بسیار مهم است و بر کل جامعه تاثیر می گذارد.
- حالا که صحبت از ارزش و اهمیت خانواده شد ، تعهد داشتن در ارتباطات خانوادگی چقدر می تواند به حفظ این نهاد کمک کند؟
شما هر قرار دادی که می بندید به اصول آن متعهد می شوید . و اصلا تضمین اصلی هر قراردادی میزان تعهد طرفین است به آن قرارداد . از آن جایی که ازدواج نیز نوعی قرار داد محسوب می شود و مهم ترین و اثر گذار ترین قرار داد نیز می باشد ، پس ضرورت تعهد در آن بیشتر احساس می شود.
برای حفظ نشاط خانواده در درجه اول زن و شوهر باید یکدیگر را دوست داشته باشند و اصطلاحا به یک تویی رسیده باشند، یعنی فقط تو . اگر این احساس بهم بخورد ، عشق و علاقه ی بینشان بهم می خورد و وقتی عشق کم رنگ شود ،فاصله زیاد می شود و خود این زیاد شدن فاصله احتمال عدم تعهد در طرفین را بیشتر می کند.

روی صحبت ما هم با خانم هاست هم با آقایان . اگر تعهد به طرف مقابل فراموش شود زندگی به هم می ریزد و در چنین شرایطی فرزندان و کارکرد خانواده هم تحت تاثیر قرار می گیرند.
- آیا مسایل مالی در داخل خانواده مهم است ؟
یکی از مسائلی که قبل از ازدواج باید راجع به آن شفاف صحبت کرد مسائل مالی است. مثلا قرار گذاشته شود اگر در آینده مسکنی خریداری شد، به نام طرفین باشد و...
در مواردی که طرفین از صفر زندگی خود را شروع می کنند، باید شریک هم باشند . گاهی زن شاغل است و درآمد خود را صرف زندگی می کند که خوب احتمال شریک بودن در اموال بیشتر است اما گاهی خانمی خانه دار است ، بر مشکلات مالی همسر صبر می کند، با دانش و سیاست خود امور مالی خانواده را هدایت می کند و در مرور زمان خانواده و همسر از لحاظ مالی ، شرایط بهتری پیدا می کنند . بدون شک چنین همسری باید شریک زندگی شوهر خود باشد و فرزندان از نحوه تعامل مالی والدین، بهترین آموزش را برای زندگی خود می گیرند. البته نباید مدام در خانوداه بحث مالی مطرح شود اما قوانین شفافی وجود داشته باشد و اجرا شود.
- در داخل خانواده نقش ها و روابط مختلفی وجود دارد مثل زن وشوهری ، والد و فرزندی و... کدامیک از این نقش ها مهم تر است؟
بدون شک اولویت با ارتباط زن و شوهری است . زیرا احساس عاطفی گرم و مناسب بین زن و شوهر آن ها را تبدیل به والدین خوب، توانمند، صبور و متعادل می کند . و همان طور که در گفتگوی قبلی بحث شد رابطه زن و شوهری نیاز به مراقبت دارد و اگر این رابطه حفظ شود ما شاهد خانواده آرام و متعادلی خواهیم بود که فرزندان آن سالم و موفق رشد می کنند.
- با توجه به فرمایشات شما پس خانواده باید حفظ شود . آیا زمانی هست که منحل شدن خانواده به صلاح باشد؟
زمانی هست که رابطه زوج ها با هم آنقدر آسیب زاست که هم به خودشان و هم به فرزندان شان آسیب می زنند . گاهی بچه ها اگر با یکی از والدین زندگی کنند با سلامت بیشتری زندگی خواهند کرد- البته به ندرت اتفاق می افتد- و اگر با دو والد در شرایط پر استرس زندگی کنند آسیب بیشتری می بینند.


- نحوه ارتباط با خانواده همسر ،چقدر در سعادت و رضایت از زندگی خانوادگی مهم است؟
بسیار مهم است . البته این بحثی نیست که بتوان در چند جمله خلاصه کرد اما باید گفت که ارتباط با خانواده همسرمان بسیار مهم است. مخصوصا در فرهنگی مثل کشور ایران که افراد بعد از ازدواج ارتباط نزدیکی با خانواده شان دارند، نمی توان ارتباط موثر و مفیدی با همسر برقرار کرد در حالی که ارتباط با خانواده اش آسیب دیده است اما به طور مختصر پیشنهاد می کنم هرگز و هرگز گلایه از خانواده همسر را به همسرتان منتقل نکنید. زیرا بسیار مخرب است بلکه مشکلتان را به عنوان یک فرد عاقل و بالغ خودتان با هم حل کنید .

 

 چاپ            ارسال به دوستان


 فهرست نشريه نسيم شماره 40 بهمن 1388

          اعتقادی و فرهنگی